koji aparati se koriste kod nas i šta možete očekivati tokom

stručnih pregleda

Informacije za pacijente

ŠTA JE ELEKTROENCEFALOGRAFIJA (EEG)

To je posebna neurofoziološka metoda koja registruje električnu aktivnost preko elektroda smeštenih na poglavini i to je najčešći vid korišćnjenja. EEG se može koristiti u subduralno – unutar moždanog tkiva i na takav način koristi se u preoperativnoj pripremi bolesnika sa epilepsijom.

Rezultat koji se dobija je elektroencefalogram, koji je danas najčešće u obliku digitalnog crteža, nastalog korišćenjem računara. Specifičan zapis daju normalna stanja (budnost, spavanje, dremanje), kao i patološka stanja poput epilepsije, encefalopatije, moždanog udara i drugih strukturnih lezija mozga.

Zato je EEG neophodna dijagnostička metoda u ispitivanju epilepsije, diferenciranju epileptičnih od neepileptičnih napada i dijagnostikovanju pojedinih epileptičnih sindroma.

KAKO SE PRIPREMITI ZA EEG PREGLED

Pre pregleda, uzmite lagan obrok. Za snimanje je neophodno da Vam kosa bude čista, pa se preporučuje da je operete dan pre ili na dan ispitivanja. Prilikom i nakon pranja nemojte koristiti preparate koji maste kosu (regerenator, vosak, gel, pena...).

Izbegavajte konzumiranje napitaka sa kofeinom jer mogu uticati na rezultate ispitivanja. uAko ste na određenoj terapiji, uzmite terapiju redovno, osim ako naš lekar ne naglasi drugačije.

ŠTA MOŽETE OČEKIVATI TOKOM EEG PREGLEDA

EEG snimanje je potpuno bezbolno i izvodi se tako što se na glavu pacijenta postavlja specijalna kapa sa elektrodama. Snimanje se izvodi u ležećem ili sedećem položaju sa zatvorenim očima, u poziciji koja je udobna i neopterećujuća za pacijenta. Tokom snimanja može biti potrebno da otvarate ili zatvarate oči ili da dišete duboko. Na kraju snimanja koristi se trepćuće svetlo.

U slučaju ispitivanja epilepsije, ponekad se tokom ili pre snimanja primenjuju određeni lekovi kako bi se utvrdile promene u električnoj aktivnosti mozga pri primeni tih lekova.

DA LI JE EEG PREGLED BEZBEDAN PO VAŠE ZDRAVLJE?

Elektroencefalografija detektuje abnormalnosti moždane aktivnosti, ali je bezopasna, bezbolna i jednostavna. Nema rizika od zračenja ili drugih posledica.

KOJE EEG PREGLEDE VRŠIMO U DC ZEMUN

EEG standard

EEG u seriji

EEG posle deprivacije spavanja

poligrafija

KAKO PREUZETI NALAZE

Lično ili E-mailom.